Repair Café Epe is nu ook op Facebook te vinden; www.facebook.com/repaircafeepe!
In het voorjaar van 2013 hebben wij het initiatief genomen om in de gemeente Epe (Epe, Oene, Emst & Vaassen) een Repair Café te starten. Op dit terugkerende evenement worden allerlei reparaties gedaan. Daarbij gaat het om kleding, meubels, elektrische apparaten, en speelgoed.

Waarom een Repair Café?
In Nederland gooien we ontzettend veel weg, zelfs dingen die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Reparatiekennis verdwijnt snel, maar mensen met die kennis kunnen deze juist hier inzetten. Tegelijk is dat duurzaam voor ons milieu. Gebruiksartikelen repareren beperkt de hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig zijn om nieuwe producten te maken, evenals de CO2-uitstoot. Zo blijven dingen van waarde behouden en wordt het nuttige met het aangename gecombineerd.


Het Repair Café is een initiatief van Martine Postma. Het eerste Repair Café werd gehouden in 2009 in Amsterdam. Al snel kwam er steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Stichting DOEN. De doelstellingen zijn: reparatie als logische activiteit terugbrengen in de samenleving, reparatiekennis behouden en sociale cohesie bevorderen. Zonder drempel.

Het allereerste Repair Café vond plaats op 18 oktober 2009, in Amsterdam-West. Tientallen buurtbewoners en geïnteresseerden van verder weg kwamen die zondag naar de foyer van het Fijnhout Theater, waar tal van reparatiedeskundigen met gereedschap en materialen aanwezig waren. De middag was een groot succes; het initiatief bleek duidelijk in een behoefte te voorzien.


Dat was voor de initiatiefnemers aanleiding om door te gaan en hun activiteiten uit te breiden. Op 2 maart 2010 is Stichting Repair Café Nederland opgericht. Vanuit deze stichting zijn in 2010 circa tien Repair Cafébijeenkomsten georganiseerd, allemaal in Amsterdam. Sinds januari 2011 biedt de Stichting ook ondersteuning aan lokale groepen in Nederland en daarbuiten die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. Voor meer informatie kunt u kijken op Repair Café Nederland of mailen naar info@repaircafe.nl.

Komt u ook langs op het volgende Repair Café in onze gemeente? Bekijk hier de agenda voor de eerstvolgende editie. Tot ziens bij het Repair Café!

Repair Café Epe is een initiatief van:
Vrijwillige Hulpdienst Vaassen
De Kruimelschaar Epe
SWO/E Welzijn & Ondersteuning Epe
Repair Café? | Help! | Sponsors | Agenda | Vragen? | Contact | Spelregels | Foto's