Thuis wonen, nu en later

Wat is het?
Langer zelfstandig thuis wonen op een comfortabele en veilige manier. Dat wilt u toch ook? Behalve dat veel mensen zelf zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, wordt dit ook steeds meer door de overheid gestimuleerd. Maar wát kunt u hier nu zelf aan doen? De campagne Thuis wonen, nu en later in de gemeente Epe gaat over de mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig thuis te wonen op een prettige en veilige manier. U krijgt tips en informatie over woningaanpassingen, energiebesparing en gebruik van thuistechnologie.

Woningaanpassingen: kleine moeite, groot gemak! Kijk eens met andere ogen naar uw woning.

Voorbeelden

Woningaanpassingen: waar kunt u aan denken?
-    Doet u ’s avonds de voordeur open als er wordt aangebeld? Met een deurcamera ziet u wie er voor de deur staat. Dit geeft een veiliger gevoel.
-    Heeft u genoeg verlichting in huis? Met lampen die automatisch aangaan als u een donkere ruimte in gaat, ziet u precies waar u loopt. Bijvoorbeeld bij uw voor- en achterdeur, in donkere ruimten in uw woning of ‘op de route’ naar het toilet.
-    Zijn uw drempels in huis hoger dan 2 cm? Het verwijderen van drempels en opstapjes in en rondom de woning voorkomt vallen voor wie minder goed te been is of wordt.
-    Is de trap in uw huis veilig? Een tweede trapleuning maakt de trap veiliger. Ook voldoende verlichting bij de trap zorgt ervoor dat u goed kunt zien waar u loopt.
-    Heeft u een toilet op de slaapverdieping? Met een toilet op de slaapverdieping hoeft u niet ’s nachts de trap te gebruiken. De kans dat u ’s nachts valt, is namelijk een stuk groter dan overdag.
-    Is de vloer van uw badkamer te glad? Glijdt u wel eens bijna uit in de douche? Hoe hoog is de douchebak? U kunt uw douche veiliger en comfortabeler maken met bijvoorbeeld het verwijderen van de douchebak en het plaatsen van een inloopdouche, het aanbrengen van antisliptegels en het bevestigen van een beugel voor extra houvast.
- Gaat u uw huis verbouwen? Denk ook eens aan woningaanpassingen om langer veilig en comfortabel te wonen.  Wie weet kunt u een aantal woningaanpassingen gemakkelijk  meenemen in de verbouwing.

Hoe werkt het?
U kunt zelf uw woning testen, maar u kunt ook persoonlijk advies op maat krijgen. Zo heeft u inzicht in mogelijke woningaanpassingen die u kunt doen om thuis te blijven wonen op een comfortabele en veilige manier.

1.    test zelf u woning via www.geldersehuistest.nl. U krijgt een advies over mogelijke woningaanpassingen inclusief een kostenindicatie.
2.    u kunt persoonlijk advies op maat aanvragen van een vrijwillige woonadviseur. Aan de hand van een checklist geeft de vrijwilliger vrijblijvend advies over de mogelijkheden om uw woning aan te passen om het comfort, het gemak of de veiligheid van uw woning te verbeteren. U krijgt direct een indicatie van de kosten. Voor het aanvragen van een huisbezoek kunt u bellen met SWO/E Welzijn & Ondersteuning via het telefoonnummer: (0578) 62 09 88 (bereikbaar van 8.30 uur - 12.30 uur). U kunt ook een email sturen naar info@swoepe.nl.
3.    voor mensen met (beginnende) dementie is er een aparte checklist, omdat voor dementie andere aanpassingen in de woning wenselijk zijn. Wilt u hierover een advies? Geef dit aan bij uw aanvraag van het huisbezoek.

Wat kost het?
De kosten van woningaanpassingen lopen sterk uiteen. Het kan gaan om eenvoudige woningaanpassingen van een tientje (lamp met bewegingsmelder), maar ook om een ingrijpende aanpassing van de badkamer. Dit laatste kost aanzienlijk meer geld. U krijgt in de huistest (www.geldersehuistest.nl) een kostenindicatie per woningaanpassing. Ook het woonadvies dat u tijdens het huisbezoek krijgt, geeft u inzicht in de mogelijke kosten.

Wist u dat u wellicht minder kosten heeft door:

•    een korting vanwege uw lidmaatschap van een ledenvereniging van een thuiszorgaanbieder, ouderenbond of servicepakket van uw zorgverzekeraar.
•    een vergoeding vanuit basispakket zorgverzekering. Het gaat hier om bepaalde zorgondersteunende techniek. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.
•    vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De meeste woningaanpassingen worden niet vergoed door de gemeente. In bepaalde gevallen kan de gemeente via de Wmo woningaanpassingen vergoeden als u door ziekte of beperking niet meer goed kunt wonen. Informeer hiernaar bij het Wmo-loket van de gemeente.

Bent u huurder?

Bent u huurder van Triada en gaat u zelf klussen? Kijk op de website van Triada om te zien of u hiervoor toestemming nodig heeft:

Kent u het Woonwensenpakket van Triada?
U kunt als huurder zelf aan Triada vragen of uw keuken aan vernieuwing toe is. Of u kunt bijvoorbeeld vragen om een tweede toilet op de verdieping. Voor zulke zaken is er het Woonwensenpakket van Triada. Lees hier meer:

Aanschaf en uitvoering
Voor de aanschaf van woningaanpassingen kunt u onder meer terecht bij aannemers, installatiebedrijven, doe-het-zelfzaken en klusbedrijven in de gemeente Epe. U krijgt hierover meer informatie tijdens het huisbezoek.


Nieuws

•    Veel belangstelling ‘woonadvies aan huis’
Inmiddels zijn er al meer dan 190 huisbezoeken aangevraagd voor een woonadvies op maat. De eerste reacties van inwoners zijn positief. Het woonadvies geeft hen inzicht in wat er zoal in hun situatie mogelijk is. Wilt u ook een woonadvies aan huis? U kunt het huisbezoek nog aanvragen!

•    Informatiemarkten Thuis wonen, nu en later: groot succes
Op 7 en 14 oktober 2015 waren er drukbezochte informatiemarkten Thuis wonen, nu en later in Vaassen en Epe. ’s Avonds was er ook een kleinschalige informatiemarkt in Oene en Emst.Bezoekers kregen op de markt informatie over allerlei woningaanpassingen en andere producten en diensten om langer zelfstandig te wonen. Ook waren er diverse workshops, bijvoorbeeld over ‘fit blijven: bewegen!’ en over ‘brandveiligheid in huis’. In totaal bezochten circa 325 mensen de markten in de gemeente Epe. De waardering voor de markten was goed, gemiddeld gaven bezoekers de markt een 8,0!