Opening huiskamer in Bloemfontein

Vluchtelingenwerk Epe/Vaassen en Koppel-Swoe hebben samen een huiskamerproject opgezet in het wijksteunpunt Bloemfontein aan De Wetstraat 12 in Vaassen. Op woensdag 9 mei is deze huiskamer feestelijk geopend.

Beide organisaties hebben gemerkt dat er in de wijk behoefte is aan een plek waar mensen terecht kunnen voor een praatje, contact, een vraag over brieven of formulieren, een kopie of iets opzoeken op de computer.

Veel wijkbewoners weten de weg naar Bloemfontein wel te vinden voor de reguliere activiteiten maar niet iedereen wil aan deze activiteiten meedoen. Er is behoefte aan een plek in de wijk waar men naar toe kan als je even iemand om advies wilt vragen, als je even de deur uit wilt om andere mensen te zien of te spreken.

Het welkomstwoord was tijdens de opening voor Hanneke Molenaar van Vluchtelingenwerk. Zij was de persoon die met het idee van de huiskamer contact opnam met Koppel-Swoe. Hanneke vindt Bloemfontein een mooie plek voor ontmoeting en merkte dat, buiten de reguliere activiteiten om, de deur naar het wijksteunpunt vaak gesloten was. Een huiskamer is een plek voor mensen om elkaar te ontmoeten ook als je niet deelneemt aan de reguliere activiteiten.

De officiële opening werd gedaan door Herma Machiavello, beleidsambtenaar van de gemeente Epe. Herma is van mening dat een huiskamer bij uitstek een plek is om te ontmoeten, om kennis te maken, om vrienden te worden en om hulp te krijgen. Net als thuis in de huiskamer moeten gezinsleden aan elkaar wennen, ontmoeten elkaar, bieden hulp, stellen vragen aan elkaar, voelen mensen zich thuis en kunnen zij hunzelf zijn. In Bloemfontein is nu voor alle wijkbewoners een dergelijke huiskamer gecreëerd.

Fabienne Zoetbrood van Koppel-Swoe bedankte de leerlingen van praktijkleren ROC Aventus voor hun inzet voor de huiskamer. Zij hebben meubels geschilderd, activiteiten georganiseerd en werkten mee tijdens de opening. Een speciaal woord van dankwas er voor de drie Syrische buurtbewoners die veel gewerkt hebben aan de meubels voor de huiskamer.

Tijdens de opening hadden verschillende dames uit de wijk hapjes gemaakt, uit hun eigen land, die door de leerlingen van ROC Aventus werden geserveerd. Er waren buitenspelletjes voor de jeugd en binnen was er volop gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

De huiskamer gaat in eerste instantie open op dinsdag en woensdag van 9:00 tot 16:00 uur. Er is een professional van Vluchtelingenwerk Epe/Vaassen of Koppel-Swoe aanwezig die ondersteund wordt door vrijwilligers van beide organisaties. Mocht blijken dat er voldoende behoefte is aan de huiskamer dan zal het aantal dagen dat zij open is worden uitgebreid.

Voor een kijkje bij de opening van de huiskamer klik HIER

Kijk op de Agenda voor meer activiteiten.

 

Geplaatst op: vrijdag 11 mei 2018, 12:01